Bazi Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 7020 SaılıI Kanun Genel Tebliği (Seri No: 2)

Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasina Dair 7020 SailiI Kanun Genel Tebligi (Seri No: 2)

(03.06.2017) 
 


3 Haziran 2017 CUMARTESI
Resmî Gazete
Sayi : 30085

 

Maliye Bakanligi (Gelir Idaresi Baskanligi)’ndan:

 


BAZI ALACAKLARIN YENIDEN YAPILANDIRILMASINA DAIR
7020 SAYILI KANUN GENEL TEBLIGI
(SERI NO: 2)

 

 
Amaç ve kapsam

MADDE 1 - (1) Bu Tebligin amaci, 27/5/2017 tarihli ve 30078 sayili Resmî  Gazete’de yayimlanan 7020 sayili Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi ile Bazi Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Degisiklik Yapilmasina Dair Kanunun (Kanun) 5 inci maddesinin (madde) uygulamasina iliskin usul ve esaslarin belirlenmesidir.
(2) 7020 sayili Kanunun yayim tarihi olan 27/5/2017 tarihi itibariyla mücbir sebep süresi iki yili asmis Van Ilinin tamami, Agri Ili Patnos ve Bitlis Ili Adilcevaz Ilçelerinde mücbir sebep hâlinin sonlandirilmasi, vergi beyannameleri ve bildirimlerinin verilmesi ile ödeme sürelerine iliskin açiklamalar bu Tebligin konusunu olusturmaktadir.
 

Dayanak 
MADDE 2 - (1) Bu Teblig, 18/5/2017 tarihli ve 7020 sayili Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi ile Bazi Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Degisiklik Yapilmasina Dair Kanunun 5 inci maddesine dayanilarak hazirlanmistir.
 

Mücbir Sebep Hâlinin Sona Ermesi 
MADDE 3 - (1) 23/10/2011 tarihinde Van Ilinde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle Van Ili ile Agri Ilinin Patnos ve Bitlis Ilinin Adilcevaz Ilçelerindeki tüm  mükellefler için 23/10/2011 tarihinden baslamak üzere Bakanligimizca mücbir sebep hâli ilan edilmis ve mücbir sebep kapsamindaki mükellefler için, 23/10/2011 tarihinden itibaren verilmesi gereken tüm vergi beyannameleri ile bildirimlerinin verilme ve ödeme süreleri ileride belirlenecek bir tarihe kadar uzatilmistir.
(2) Maddenin birinci fikrasinda “Bu Kanunun yayimi tarihi itibariyla 213 sayili Kanunun 15 inci maddesine göre mücbir sebep hâli ilan edilmis ve mücbir sebep süresi iki yili asmis yerlerde, mücbir sebep hâli devam eden mükelleflerin mücbir sebep hâli bu Kanunun yayimlandigi ayin son günü itibariyla sona erer.” hükmü yer almaktadir.
Buna göre, Bakanligimizca Van Ilinin tamami, Agri Ili Patnos ve Bitlis Ili Adilcevaz Ilçelerinde 23/10/2011 tarihi itibariyla ilan edilen mücbir sebep hâli, mücbir sebep hâli devam eden tüm mükellefler bakimindan, Kanunun yayimlandigi ayin son günü olan 31/5/2017 tarihinde herhangi bir basvuruya gerek olmaksizin kendiliginden sona ermistir.
 

Vergi Beyannameleri ve Bildirimlerinin Verilmesi 
MADDE 4 - (1) Maddenin ikinci fikrasinda, “Mücbir sebep ilani nedeniyle verilmeyen; beyanname ve bildirimler bu Kanunun yayimini izleyen üçüncü ayin sonuna  kadar verilir, geçici vergi beyannameleri, mükellef bilgileri bildirimleri ve kesin mizan bildirimleri verilmez…” hükmüne yer verilmistir.
Bu hükme göre, mücbir sebep hâlinin ilan edildigi 23/10/2011 tarihinden mücbir sebep hâlinin sona erdigi 31/5/2017 tarihine kadar verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin Kanunun yayimini izleyen üçüncü ayin sonu olan 31/8/2017 tarihine kadar ilgili beyanname ve bildirimin ait oldugu her bir dönem itibariyla ayri ayri verilmesi gerekmektedir.

 

Öte yandan, mücbir sebep süresi içerisine rastlayan geçici vergi beyannameleri (2011 yili üçüncü ve 2017 yili birinci geçici vergi dönemleri dâhil), mükellef bilgileri bildirimleri ve kesin mizan bildirimleri verilmeyecektir.
(2) 31/8/2017 tarihine kadar verilmesi gerektigi halde verilmeyen beyanname ve bildirimlerle ilgili olarak 213 sayili Vergi Usul Kanunu hükümleri çerçevesinde gerekli takdire/incelemeye sevk islemleri gerçeklestirilecektir. Söz konusu islemler neticesinde tarh edilen vergiler ve/veya kesilen cezalarla ilgili olarak madde hükümleri çerçevesinde taksitlendirme imkâni bulunmadigi tabiidir.

Örnek 1: Van Vergi Dairesi Müdürlügü mükellefi Bay (A)  Bakanligimizca 23/10/2011 tarihinde ilan edilen mücbir sebep hâli nedeniyle vermedigi 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 takvim yillarina iliskin yillik gelir vergisi beyannameleri ile aylik dönemler itibariyla (2016 yili hariç) katma deger vergisi beyannamelerini 11/8/2017 tarihinde bagli oldugu vergi dairesine vermistir. Bununla birlikte Bay (A), 2016 takvim yilina iliskin yillik gelir vergisi beyannamesi ile ayni yila iliskin KDV beyannamelerini (12 adet) 31/8/2017 tarihine kadar vergi dairesine vermemistir.
2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 takvim yillarina iliskin verilen yillik gelir vergisi beyannameleri ile ayni yillara iliskin aylik dönemler halinde verilen KDV beyannamelerine istinaden tahakkuk eden vergiler, maddede belirtilen sekilde taksitlendirilecektir. Diger taraftan, kanuni süresinde verilmeyen 2016 takvim yilina iliskin yillik gelir vergisi beyannamesi ile ayni yildaki dönemlere iliskin verilmeyen KDV beyannameleriyle ilgili olarak 213 sayili Vergi Usul Kanunu hükümleri çerçevesinde cezali tarh islemleri yapilmasi neticesinde ortaya çikan vergi, gecikme faizi ve cezalarin madde kapsaminda taksitlendirilmesi mümkün degildir.
 

Ödemelerin Yapilmasi 
MADDE 5 - (1) Maddesinin ikinci fikrasinda, “…Tahakkuk eden vergilerin vadesi beyanname ve bildirim verme süresinin son günü kabul edilir ve ilk taksiti 2018 yilinin Ocak ayindan baslamak üzere ikiser aylik dönemler hâlinde otuz esit taksitte ödenir. Bu sekilde ödenen vergilere herhangi bir zam, faiz, katsayi uygulanmaz…” hükmü yer almaktadir.
Bu hükme göre, verilen beyanname ve bildirimlere iliskin olarak tahakkuk eden vergilerin vadesi 31/8/2017 tarihi olacak ve ilk taksiti 2018 yilinin Ocak ayindan baslamak üzere ikiser aylik dönemler hâlinde otuz esit taksitte ödenecektir. Madde hükmüne göre ödenen bu vergilere herhangi bir zam, faiz, katsayi uygulanmayacaktir.
Söz konusu taksitlendirme islemi için mükelleflerden herhangi bir basvuru alinmayacak olup bu islem vergi dairesi tarafindan re’sen yapilacaktir.
 

Süresinde Ödenmeyen veya Eksik Ödenen Tutarlar 
 

 

MADDE 6 - (1) Maddenin üçüncü fikrasinda, “Bu maddeye göre ödenmesi gereken taksitlerin ilk ikisinin süresinde ve tam ödenmesi kosuluyla, kalan taksitlerden; bir takvim yilinda iki veya daha az taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarinin son taksiti izleyen ayin sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayili Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammi oraninda hesaplanacak geç ödeme zammi ile birlikte ödenmesi sartiyla bu madde hükümlerinden yararlanilir. Ilk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diger taksitlerin belirtilen sekilde de ödenmemesi veya bir takvim yilinda ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu madde hükümlerinden yararlanma hakki kaybedilir. Bu takdirde süresinde ödenmeyen tutarlar, ikinci fikrada belirtilen vade tarihinden itibaren gecikme zammi ile birlikte tahsil

 

 

edilir. Bu madde uyarinca vadesinde ödenmesi öngörülen taksit tutarinin %10’unu asmamak sartiyla 5 Türk Lirasina (bu tutar dâhil) kadar yapilmis eksik ödemeler için bu madde hükmü ihlal edilmis sayilmaz.” hükmü yer almaktadir.
Bu hükme göre, ödenmesi gereken taksitlerin ilk ikisi süresinde ödenmek sartiyla, kalan taksitlerden; bir takvim yilinda en fazla iki taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde, madde hükümleri ihlal edilmis sayilmayacak ve ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarinin son taksiti izleyen ayin sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayili Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammi oraninda hesaplanacak geç ödeme zammi ile birlikte ödenmesi sartiyla madde hükümlerinden yararlanilacaktir.

Örnek 2: Van Vergi Dairesi Müdürlügü mükellefi Bay (B) mücbir sebep hâli nedeniyle vermedigi tüm beyanname ve bildirimlerini bagli oldugu vergi dairesine vermis, tahakkuk eden vergiler ilgili vergi dairesince ilk taksiti 2018 yilinin Ocak ayindan baslamak üzere ikiser aylik dönemler hâlinde otuz esit taksite bölünmüstür. Bay (B) 2018/Ocak, 2018/Mart, 2018/Mayis ve 2018/Temmuz taksitlerini süresinde ödemekle birlikte 2018/Eylül ve 2018/Kasim taksitlerini ödememistir.
Bu durumda Bay (B) 2018/Eylül ve 2018/Kasim taksit tutarlarini, otuzuncu taksiti izleyen ayin sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayili Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammi oraninda hesaplanacak geç ödeme zammi ile birlikte ödemesi durumunda bu madde hükümlerinden yararlanacaktir.
(2)    Madde kapsaminda ödenmesi gereken taksitlerden;
-   Ilk ikisinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi,
-   Bir takvim yilinda ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi,
-   Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin geç ödeme zammiyla birlikte son taksiti izleyen ayin sonuna kadar da ödenmemesi,
hallerinde madde hükümlerinden yararlanma hakki kaybedilecektir.
Bu takdirde süresinde ödenmeyen tutarlar, maddenin ikinci fikrasinda belirtilen vade tarihi olan 31/8/2017 tarihinden itibaren 6183 sayili Kanun hükümlerine göre gecikme zammi ile birlikte tahsil edilir.

Örnek 3: Ercis Vergi Dairesi Müdürlügü mükellefi Bayan (C) mücbir sebep hâli nedeniyle vermedigi tüm beyanname ve bildirimlerini bagli oldugu vergi dairesine vermis, tahakkuk eden vergiler ilgili vergi dairesince ilk taksiti 2018 yilinin Ocak ayindan baslamak üzere ikiser aylik dönemler hâlinde otuz esit taksite bölünmüstür. Bayan (C) 2018 yilindaki tüm taksitlerini süresinde ödemekle birlikte 2019/Mayis, 2019/Temmuz ve 2019/Eylül taksitlerini ödememistir.
Bu durumda, Bayan (C)’nin bir takvim yilinda ikiden fazla taksiti süresinde  ödememesi nedeniyle maddeden yararlanma hakki sona erecek, ancak daha önce ödedigi taksitler için madde hükümlerinden yararlanacaktir. Bu takdirde, 2019/Mayis taksiti dâhil olmak üzere sonraki taksitler, vadeleri 31/8/2017 tarihi esas almak suretiyle hesaplanacak gecikme zammi ile birlikte 6183 sayili Kanun hükümlerine göre takip edilecektir.
(3)      Madde kapsaminda ödenmesi gereken taksitlerden ilk ikisinin süresinde ve tam olarak ödenmesi maddeden yararlanma hakkinin devami için zorunlu oldugundan, mükelleflerin Ocak/2018 ve Mart/2018 taksitlerini süresinde ve tam olarak ödemeleri gerekmektedir.

 

(4)       Maddenin üçüncü fikrasinda, taksitler için yapilan ödemelerde her bir taksite yönelik 5 Türk Lirasina kadar eksik ödemeler ihlal sebebi olarak sayilmamistir. Ayrica, taksit tutarinin %10’u, 5 Türk Lirasinin altinda ise yüzde %10 tutarina isabet eden tutar kadar eksik ödeme de ihlal sebebi sayilmayacaktir. Bu tutarlari asan eksik ödemelerin ihlal sebebi olarak degerlendirilecegi tabiidir.
Örnek 4: Adilcevaz Malmüdürlügü mükellefi olan Bay (D)’nin Mayis/2018 dönemine iliskin madde kapsamindaki taksit tutari 2.000,00 TL olmasina ragmen bu döneme iliskin 1.995,00 TL ödeme yapilmistir. Eksik ödenen tutar 5,00 TL’yi asmadigindan madde hükümleri ihlal edilmis sayilmayacaktir. Diger taraftan, taksit tutarinin %10’u olan (2.000,00 x %10=) 200,00 TL ise 5,00 TL’den fazla oldugundan tutarin oranla mukayese edilmesine gerek olmadigi tabiidir.
 

6736 Sayili Kanunun 10 uncu Maddesinin 19 uncu Fikrasi Kapsamindaki Mükelleflerin Durumu 
MADDE 7 - (1) Maddenin dördüncü fikrasinda, “6736 sayili Kanunun 10 uncu maddesinin ondokuzuncu fikrasi kapsaminda mücbir sebep hâlini sonlandiran ve anilan fikrada öngörülen sürede beyanname ve bildirimlerini veren mükellefler hakkinda da bu madde hükümleri uygulanir. Bu maddenin yürürlüge girdigi tarihten önce tahsil edilen tutarlar red ve iade edilmez. Anilan fikra hükümlerine göre mücbir sebep hâlini sonlandirdigi hâlde beyanname ve bildirimlerini vermemis olan mükellefler de bu maddede öngörülen süre içinde beyanname ve bildirimlerini vermeleri durumunda bu madde hükümlerinden yararlanirlar.” hükmü yer almaktadir.
(2)     6736 sayili Kanunun 10 uncu maddesinin 19 uncu fikrasi kapsaminda mücbir sebep hâlini sonlandiran ve anilan fikrada öngörülen sürede beyanname ve bildirimlerini veren mükellefler hakkinda da herhangi bir basvuruya gerek olmaksizin ve 6736 sayili Kanun kapsaminda ödeme yapilip yapilmadigina bakilmaksizin 7020 sayili Kanunun 5 inci maddesi hükümleri uygulanacaktir.
Ayrica bu maddenin yürürlüge girdigi 27/5/2017 tarihinden önce tahsil edilen tutarlar red ve iade edilmeyeceginden, daha önce yapilmis ödemeler sonrasi kalan tutarin madde hükmüne göre taksitlendirilecegi tabiidir.

Örnek 5: Van Vergi Dairesi Müdürlügü mükellefi (E) Limited Sirketi, 25 Kasim 2016 tarihinden önce 6736 sayili Kanunun 10 uncu maddesinin 19 uncu fikrasi kapsaminda dilekçe vermek suretiyle mücbir sebep hâlini sonlandirmis, ayni tarihe kadar mücbir sebep süresi içinde verilmeyen beyanname ve bildirimlerini vererek tahakkuk eden vergileri yirmi dört esit taksitte ödenecek sekilde yapilandirmistir. 30 Kasim 2016 tarihinde ilk taksiti ödeyen mükellefin kalan borcu, 7020 sayili Kanunun besinci maddesi kapsaminda ilk taksit 2018 yili Ocak ayindan baslamak üzere ikiser aylik dönemler halinde otuz esit taksite bölünecektir.
(3)      Diger taraftan, 6736 sayili Kanunun 10 uncu maddesinin 19 uncu fikrasi hükmüne göre mücbir sebep hâlini sonlandirdigi hâlde beyanname ve bildirimlerini vermemis olan mükellefler de, 31/8/2017 tarihine kadar beyanname ve bildirimlerini vermeleri durumunda  bu madde hükümlerinden yararlanacaklardir.
Örnek 6: Patnos Malmüdürlügü mükellefi (F) Anonim Sirketi, 25 Kasim 2016 tarihinden önce 6736 sayili Kanunun 10 uncu maddesinin 19 uncu fikrasi kapsaminda dilekçe vermek suretiyle mücbir sebep hâlini sonlandirmis, ancak mücbir sebep süresi içinde verilmeyen beyanname ve bildirimlerini 6736 sayili Kanunda öngörülen sürede vermemistir. Söz konusu mükellef 7020 sayili Kanun kapsaminda 31/8/2017 tarihine kadar bu beyanname ve  bildirimleri  vermesi  durumunda  Kanun  hükümlerinden  yararlanacak  ve  tahakkuk eden

 

vergileri ilk taksit 2018 yili Ocak ayindan baslamak üzere ikiser aylik dönemler halinde otuz esit taksite bölünecektir.
(4)       6736 sayili Kanunun 10 uncu maddesinin 19 uncu fikrasinda yer verilen “Bu Kanunda öngörülen basvuru süresinin son günü bu alacaklar için vade tarihi kabul edilir.” hükmü geregi, söz konusu fikra kapsaminda mücbir sebep hâlini sonlandirdigi hâlde beyanname ve bildirimlerini vermemis olan mükelleflerin, 31/8/2017 tarihine kadar da beyanname ve bildirimlerini vermemeleri halinde yapilacak cezali tarhiyat islemlerinde bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk edecek vergilerin normal vade tarihi 6736 sayili Kanunun 10 uncu maddesinin 19 uncu fikrasindaki basvuru süresinin son günü olan 25 Kasim 2016 tarihi kabul edilecektir.
Örnek 7: Van Vergi Dairesi Müdürlügü mükellefi Bay (G), 25 Kasim 2016 tarihinden önce 6736 sayili Kanunun 10 uncu maddesinin 19 uncu fikrasi kapsaminda dilekçe vermek suretiyle mücbir sebep hâlini sonlandirmis, ancak mücbir sebep süresi içinde verilmeyen beyanname ve bildirimlerini 7020 sayili Kanunun yürürlüge girdigi 27/5/2017 tarihine kadar vermemistir. Söz konusu mükellefin 31/8/2017 tarihine kadar da bu beyanname ve  bildirimleri vermemesi durumunda 213 sayili Vergi Usul Kanunu hükümleri çerçevesinde gerekli takdire/incelemeye sevk islemleri gerçeklestirilecektir. Bu durumda yapilacak tarhiyatlarla ilgili olarak gecikme faizinin hesabinda, 6736 sayili Kanunun 10 uncu  maddesinin on dokuzuncu fikrasindaki hüküm dikkate alinarak, normal vade tarihi olarak 25 Kasim 2016 tarihi esas alinacaktir.
 
Diger Hususlar

 

 

MADDE 8 - (1) Bakanligimizca ilan edilen mücbir sebep hâli 31/5/2017  tarihinde sona erdiginden, mükellefler tarafindan 1/6/2017 tarihinden itibaren verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin kanuni sürelerinde verilecegi ve ödemelerinin de kanuni sürelerinde yapilacagi tabiidir.
Örnek 8: Gevas Malmüdürlügü mükellefi olan Bayan (H) tarafindan Mayis/2017 vergilendirme dönemine iliskin verilmesi gereken muhtasar beyannamenin, kanuni süresinde (23/6/2017 tarihine kadar) verilmesi, tahakkuk eden verginin ise kanuni süresinde (28/6/2017 tarihine kadar) ödenmesi gerekmektedir.
(2) Maddenin ikinci fikrasinda verilme ve ödeme süreleri belirlenen beyanname ve bildirimlerden, mücbir sebep döneminde veya sonrasinda verilmis olanlarin tekrar verilmeyecegi, verilmis olmakla birlikte yapilmayan ödemelerin ise maddede belirlenen sürelerde yapilacagi tabiidir.
 
Yürürlük

 

 

MADDE 9 – (1) Bu Teblig yayimi tarihinde yürürlüge girer.
 
Yürütme

 

 

 

MADDE 10 – (1) Bu Teblig hükümlerini Maliye Bakani yürütür.